Stappenplan woning kopen
U wilt een huis kopen. Wat zijn uw woonwensen? Bezit u een huis dat nog moet worden verkocht? Wat zijn uw financiële mogelijkheden? Allemaal vragen die op u afkomen bij een huis kopen.
Met behulp van Vrielink Makelaars vindt u daar een antwoord op. Door alles van tevoren goed door te spreken wordt het zoeken naar de juiste woning een stuk makkelijker.
Uw financiële situatie
Voordat u een huis gaat kopen is het verstandig uw financiële mogelijkheden op een rij te zetten. Op het gebied van hypotheken is sinds 2013 veel veranderd. Voordien was het mogelijk om bij bijna alle hypotheekvormen in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. De laatste stand van zaken over de hypotheken hebben we apart beschreven.
Een huis kopen in 7 stappen
Wilt u een huis kopen? Dit stappenplan helpt u op weg.
U kunt ons een specifieke zoekopdracht geven, maar u kunt natuurlijk ook zelf zoeken. Op funda vindt u nagenoeg het volledige aanbod van koopwoningen in Nederland. Wanneer u een funda-account aanmaakt en deze instelt, ontvangt u elke dag het nieuwste woningaanbod in uw mailbox.
Vrielink Makelaars heeft een uitgebreid netwerk. Hierdoor hebben wij als eerste inzicht in woningen die op de markt komen of wij hebben extra informatie over nieuwbouwprojecten. Dankzij onze jarenlange ervaring maken wij snel een goede selectie uit het actuele aanbod.
Heeft u een huis gezien dat u aanspreekt, dan regelt uw Vrielink-aankoopmakelaar een bezichtiging. Zo komt u er snel achter of de woning werkelijk aan uw wensen voldoet. Uw Vrielink-aankoopmakelaar bekijkt het huis met andere ogen. Hij let vooral op het onderhoud van de woning en eventuele gebreken.
In sommige gevallen adviseert hij een bouwkundig specialist in te schakelen voor nader onderzoek. Ook hoort u van hem of er al meer bezichtigingen zijn geweest en welke biedingsprocedure wordt gehanteerd. Vergeet niet om bij een bezichtiging ook even door de buurt te lopen.
Aandachtspunten
Gaat u een woning bezichtigen? We hebben enkele aandachtspunten voor u op een rij gezet.
Dakbedekking:
is de dakbedekking aan vervanging toe? Lees meer over lekkage.
Dubbelglas:
is het dubbelglas nog wel rendabel? Na 25 jaar neemt de kans op lekkage toe. Daarnaast is het dubbelglas van 20 jaar geleden niet te vergelijken met het dubbelglas van nu.
Elektra:
hoeveel groepen zijn er? Is er in het verleden uitgebreid?
Isolatie:
is de woning geïsoleerd? Zo ja, wanneer en hoe?
Riolering:
is de riolering in het verleden al een keer vernieuwd bij een vooroorlogse woning?
Staat van het schilderwerk:
is het schilderwerk binnen korte tijd toe aan vervanging?
Verontreiniging:
is de grond verontreinigd en welke risico’s neemt dat met zich mee?
Asbest?
Is er asbest aanwezig in de woning?
Het is raadzaam ons in te schakelen. De Vrielink-aankoopmakelaar kan u adviseren en waarschuwen om geen clausules te tekenen waarin uw aansprakelijkheid wordt vergroot en is op de hoogte van eventuele bouwvergunningen en wat het bestemmingsplan toelaat.
Wanneer u concreet een woning op het oog hebt, kan uw Vrielink-aankoopmakelaar extra onderzoek naar de woning doen. Denk dan bijvoorbeeld aan het checken van het verplichte energielabel, de bestemmingsplannen, de milieuaspecten en andere gegevens zoals van het Kadaster, gemeente, provincie of eventueel een Vereniging voor Eigenaars (VvE).
Als u een bepaalde woning wilt kopen, adviseert Vrielink Makelaars u over de juiste biedingstrategie en een goed openingsbod. Als taxateur heeft hij veel ervaring met het bepalen van de juiste prijs. In de NVM-database voor woonobjecten kan hij bovendien zien wat de marktwaarde is van vergelijkbare woningen.
Verder helpt uw Vrielink-aankoopmakelaar bij het vaststellen van de ontbindende voorwaarden. Op basis van deze voorwaarden kan een koopovereenkomst alsnog ontbonden worden. Welke biedingstrategie uiteindelijk gekozen wordt, is afhankelijk van de situatie.
Meer info over het onderhandelingsproces.
Accepteert de verkoper uw bod, dan wordt de koopovereenkomst opgesteld. Uw Vrielink-aankoopmakelaar loopt de koopovereenkomst met u door om te zien of alle gegevens kloppen.
Uw makelaar let hierbij in het bijzonder op de koopsom, de opleverdatum, de ontbindende voorwaarden en de lijst van zaken die de verkoper in de woning achterlaat. Is alles in orde, dan paraferen u en de verkoper de koopovereenkomst. Alleen een door beide partijen ondertekende koopovereenkomst is geldig.
De koopovereenkomst gaat naar de notaris en u heeft vervolgens een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Binnen deze tijd kunt u alsnog afzien van de aankoop. Doet u dit niet, zijn de financiën rond en vormen ook eventuele andere ontbindende voorwaarden geen obstakel meer, dan vindt op de afgesproken opleveringsdatum de overdracht plaats bij de notaris.
Wanneer uw bod door de verkoper is geaccepteerd, is het voor u zaak de financiering rond te maken. Vaak sluit men hiervoor een hypotheek af. Aan de hand van de koopsom, eventuele verbouwplannen, uw eventuele eigen geld en de zogenaamde kosten koper (de kosten van de kadastrale inschrijving, overdrachtsbelasting en uw notariskosten voor het transport), kan uw NVM-aankoopmakelaar precies vaststellen welk bedrag u aan hypotheek nodig hebt.
Wellicht komt u in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie. De koopprijs van uw woning moet dan wel onder de NHG-grens liggen.
Wij kunnen u geen hypotheekadvies geven, maar wij kunnen u wel helpen met het vinden van een erkende en onafhankelijke hypotheek adviseur.
Meestal is voor de financiering een taxatie nodig. Hiervoor heeft u vrijwel altijd een taxatierapport van een gecertificeerde taxateur nodig. Uw aankoopmakelaar en de verkoopmakelaar mogen deze niet opstellen, omdat ze bij het onderhandelingsproces zijn betrokken. Maar wij kunnen u wel helpen met het vinden van een gecertificeerde taxateur.
Als een datum is vastgesteld voor overdracht van de woning, adviseert uw Vrielink-aankoopmakelaar u over alles wat moet worden geregeld. Zo vergeet u niets en kan de notaris de eigendomsoverdracht (akte van levering) voorbereiden. Een paar dagen voor de levering krijgt u van de notaris een concept-leveringsakte en een nota van afrekening.
Controleer altijd samen met uw aankoopmakelaar of alle gegevens kloppen. Vlak voor de overdracht inspecteert u samen met ons de woning om te zien of deze nog in de afgesproken staat is. Daarna betaalt u (vrijwel altijd via de hypotheekverstrekker) bij de notaris de koopsom, de overige kosten en zo nodig de prijs van de overgenomen roerende zaken.
Vervolgens tekent u de akte van levering. De woning staat nu op uw naam en wordt door de notaris ingeschreven bij het Kadaster.